Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Γυναικείος κύκλος: οι επιπτώσεις στο σώμα & την ψυχή

Κατά τη διάρκεια του κύκλου της έμμηνου ρύσεως οι ορμόνες υποβάλουν το γυναικείο σώμα σε συνεχή ανεβοκατεβάσματα. Η διάθεση μας, η ενεργητικότητα, η σκέψη, ακόμη και οι ικανότητες μας επηρεάζονται σε τέτοιο βαθμό που πολλές φορές αδυνατούμε να τα ελέγξουμε. Φυσικά αυτό το πάνω-κάτω κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι. Πως θα μπορούσε άλλωστε αφού πραγματοποιείτε με απόλυτη ακρίβεια χρονικά, σαν ραντεβού που δεν μπορείς να αποφύγεις. Αυτό βέβαια έχει και τη θετική του πλευρά καθώς είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε και να σχεδιάζουμε ανάλογα τη ζωή μας. Αυτό που ίσως δε γνωρίζουμε με απόλυτη ακρίβεια είναι οι διεργασίες που πραγματοποιούνται στο σώμα μας κάθε μία από τις ημέρες του κύκλου και το αντίκτυπο που έχουν αυτές στην ψυχοσύνθεση μας. Είμαι σίγουρη ότι κι εσείς θέλετε να το μάθετε όσο ήθελα κι εγώ.
              
________________________________________________________________________

Σημείωση: Μπορείτε να διαβάσετε το παραπάνω ημερολόγιο ακριβώς όπως είναι, αφού το διάστημα μετά την ωορρηξία και μέχρι την περίοδο είναι ίδιο για όλες τις γυναίκες. Η διαφορά είναι πριν από αυτήν. Αν ο κύκλος σας είναι μικρός, προφανώς έχετε ωορρηξία από την 6η μέχρι τη 10η μέρα. Αν είναι μεγάλος, από την 17η μέχρι την 21η μέρα. Γενικά, στους ασταθείς κύκλους την υπολογίζουμε 14 μέρες πριν από την πρώτη μέρα της επόμενης περιόδου.


________________________________________________________________________

1η Μέρα

Η πρώτη μέρα της περιόδου αναστατώνει μεν το σώμα, όμως ηρεμεί το μυαλό και τα οιστρογόνα σας, τα οποία αρχίζουν την «ανάβαση» τους σε υψηλότερα επίπεδα, σας κάνουν πιο καλοδιάθετη, παρά το γεγονός ότι τα συμπτώματα όπως κράμπες, πόνοι και ναυτίες εξακολουθούν να σας ταλαιπωρούν. Μπορεί η μνήμη, τα αντανακλαστικά και η λεκτική επικοινωνία να μην είναι το φόρτε σας αυτή τη μέρα, έχετε όμως καλύτερη αντίληψη του χώρου σε σχέση με ολόκληρο το μήνα, δηλαδή έχετε τρομερό σημάδι και οδηγείται καλύτερα. Όλα αυτά οφείλονται στο γεγονός, ότι ήδη από την 20η μέρα του κύκλου σας, οι ορμόνες σας έχουν δραστηριοποιήσει το δεξί μέρος του εγκεφάλου σας, δηλαδή το τμήμα των συναισθημάτων, της φαντασίας και της ελεύθερης σκέψης με αποτέλεσμα να έχετε διαρκώς νέες ευφάνταστες ιδέες. Τα επίπεδα της προγεστερόνης σας έχουν πέσει, εσείς δεν έχετε αυτή την αίσθηση της ψυχαναγκαστικής όρεξης, οπότε τρώτε τουλάχιστον τη μισή ποσότητα σε σχέση με το διάστημα πριν από την περίοδο σας.


________________________________________________________________________

2η - 5η Μέρα

Νιώθετε ήδη πολύ καλύτερα. Είστε αισιόδοξη και έχετε αυτοπεποίθηση. Τα οιστρογόνα σας ανεβαίνουν δεν έχετε φτάσει όμως ακόμη στα επιθυμητά επίπεδα ενέργειας, κι ενώ το πρωί νιώθετε πολύ ορεξάτη μέχρι το απόγευμα έχετε εξαντληθεί. Το δεξί μέρος του εγκεφάλου σας συνεχίζει να κυριαρχεί στη σκέψη σας, οπότε εξακολουθείτε να παράγεται ευφάνταστες προτάσεις τις οποίες όμως δυσκολεύεστε να διατυπώσετε αφού ο προφορικός λόγος εξακολουθεί να μην είναι το φόρτε σας. Επίσης δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε και να αφομοιώσετε νέες πληροφορίες. Η όρεξη σας έχει μειωθεί αισθητά και δείχνετε μία προτίμηση σε πιο υγιεινές τροφές. 

________________________________________________________________________

6η Μέρα

Η περίοδος σας έχει τελειώσει, νιώθετε δύναμη και ηρεμία. Η άνοδος της τεστοστερόνης και των οιστρογόνων σας ενισχύουν τη δραστηριότητα του αριστερού μέρους του εγκεφάλου σας, οπότε για τις επόμενες δεκατέσσερις μέρες τα συναισθήματα και η φαντασία υποχωρούν μπροστά στη λογική και το ρεαλισμό. Δεν χάνετε την αισιοδοξία και την αυτοπεποίθηση σας οι οποίες θα συνεχίσουν να αυξάνονται μέχρι τη 13η μέρα του κύκλου σας. Η ικανότητα σας για συγκέντρωση και αφομοίωση νέων γνώσεων βελτιώνετε αισθητά. Αν πρέπει να πάρετε κάποιες αποφάσεις, από σήμερα και μέχρι τη 10η μέρα του κύκλου σας, είναι από ορμονικής πλευράς το ιδανικό διάστημα. Εξακολουθείτε να σνομπάρετε τα διατροφικά σκουπίδια έχετε όμως την ανάγκη να πειραματιστείτε με νέες γεύσεις.

________________________________________________________________________

7η - 12η Μέρα

Είναι οι μέρες των οιστρογόνων, καθώς αυτά παίρνουν ώθηση προς τα πάνω, προετοιμάζοντας σας για την κορύφωση της γονιμότητας. Το σώμα σας είναι δυνατό και η κοινωνικότητα σας στο αποκορύφωμα. Μαζί με τη διάθεση σας όμως τα οιστρογόνα ανεβάζουν και τα επίπεδα του στρες. Θα παρατηρήσετε ότι σας είναι δύσκολο να αντισταθείτε στις κακές σας συνήθειες και θα είστε επιρρεπής σε εθισμούς. Με το αριστερό τμήμα του εγκεφάλου να δουλεύει ρολόι μπαίνετε βαθιά στον κόσμο της λογικής. Συγκεντρώνεστε άψογα και είστε πιο οργανωτική από ποτέ. Επικοινωνιακά είστε ιδανική συντροφιά: εύγλωττη, με χιούμορ, βρίσκετε τις σωστές λέξεις για να πετάξετε έξυπνες ατάκες. 

________________________________________________________________________

13η - 14η Μέρα

Έχετε καλή διάθεση, ενεργητικότητα, ανταγωνιστικότητα, σεξουαλικότητα. Βρίσκεστε στην κορύφωση της γονιμότητας σας! Έχετε ωορρηξία και είστε έτοιμες να γονιμοποιηθείτε. Αν δεν επιθυμείτε κάτι τέτοιο καλύτερα να είστε προσεκτικές. Τα πνευματικά προσόντα σας εξακολουθούν να είναι πλούσια, μόνο που από σήμερα ξεκινά η μετάβαση της δυναμικής από το λογικό αριστερό στο συναισθηματικό δεξιό μέρος του εγκεφάλου σας, η οποία και θα ολοκληρωθεί την 20η μέρα του κύκλου.

________________________________________________________________________

15η - 19η Μέρα

Το πρώτο μισό του κύκλου με την ισχυρή ενεργητικότητα του ολοκληρώθηκε. Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο ξεκινά. Η τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα πέφτουν, η προγεστερόνη κάνει την εμφάνιση της και σας δημιουργεί μια διάθεση ενδοσκόπησης, ενώ σας φέρνει και τη γνωστή προεμμηνορροϊκή μελαγχολία. Το μυαλό σας είναι πιο ανοιχτό και ήδη έχετε τις πρώτες δυσκολίες να συγκεντρωθείτε. Η διάθεση σας για σεξ μειώνετε και αρχίζετε τις πρώτες γκρίνιες και τις παρατηρήσεις, ενώ η ανάγκη για στοργή και τρυφερότητα αυξάνετε το ίδιο και η όρεξη σας.

________________________________________________________________________

20η - 22η Μέρα

Ανασφάλεια, μελαγχολία και εσωστρέφεια χαρακτηρίζουν τις τελευταίες δύσκολες μέρες του κύκλου σας. Η κυρίαρχη προγεστερόνη όμως εκτός από πείνα, σας φέρνει και ηρεμία κι αυτό γιατί βρίσκεται αμέσως μετά τις γόνιμες μέρες σας και είναι πιθανό να είστε έγκυος. Οπότε σας κάνει να θέλετε να φάτε και ρίχνει τους τόνους σας για να σας αποτρέψει από επικίνδυνες δραστηριότητες που θα μπορούσαν να βλάψουν το έμβρυο. Ενεργοποιείται πλήρως το συναισθηματικό δεξί μέρος του εγκεφάλου σας και έχετε την τάση να αναλογίζεστε τη ζωή σας, τις σχέσεις σας και τους στόχους σας. Η ομιλία σας γίνετε πιο δύσκολη και ο συντονισμός των κινήσεων σας πολύ κακός.

________________________________________________________________________

23η - 27η Μέρα

Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο σας είναι εδώ! Βιώνετε έντονα συναισθήματα νευρικότητας και άγχους, νιώθετε ανασφάλεια και αδυναμία και οι μέρες της γαλήνης χάνονται. Είστε ευερέθιστη και εκτεθειμένη στις συγκινήσεις. Η ικανότητα να συγκεντρωθείτε και να μάθετε νέα πράγματα εξαφανίζετε. Η διάθεση σας αλλάζει διαρκώς, δεν είστε σε φάση να μιλήσετε, όμως ο σεξουαλικός ερεθισμός σας ζει. Αυτές τις μέρες η μήτρα σας αρχίσει να διογκώνετε και να σκληραίνει, καθώς προετοιμάζετε για την περίοδο, στέλνοντας περισσότερο αίμα προς την περιοχή της κλειτορίδας και του κόλπου.

________________________________________________________________________

28η Μέρα

Η 28η μέρα είναι η ηρεμία πριν από την καταιγίδα. Η ενεργητικότητας σας έχει πιάσει πάτο, είστε απαισιόδοξη και η μνήμη σας υπολειτουργεί. Η μήτρα σας είναι σκληρή, το στήθος σας πρησμένο και πονάει, ενώ η έλλειψη οιστρογόνων δεν βοηθάει στη λίπανση του κόλπου. Η προγεστερόνη μειώνετε, το ίδιο και η όρεξη σας. Νιώθετε λίγο με ζόμπι και το μόνο που επιθυμείτε είναι να σας ξεχάσουν σε μία γωνίτσα του καναπέ και να σας πάρουν από εκεί όταν όλα θα έχουν τελειώσει…

________________________________________________________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΩ ΟΤΙ

Οι φωτογραφίες που χρησιμοποιούνται στο ιστολόγιο μου προέρχονται από το google search ή από τα site και τα blog που μνημονεύονται και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από το youtube ή άλλα site τα οποία αναφέρονται.
Τα κείμενα είναι δικά μου εκτός μερικών εξαιρέσεων στις οποίες αναφέρεται η πηγή προέλευσης.
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ η αναπαραγωγή (ολική ή μερική) του περιεχομένου του blog με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω διαδικτύου με την προϋπόθεση να αναφέρεται εμφανώς η πηγή ως chrissaki.blogspot.gr